VeteranLjuddagen 2017

VeteranLjuddagen

Hörby Radioförening

Rapport från Veteranljuddagen 2017


Årets VeteranLjuddag genomfördes i strålande fint väder nu i helgen. Tillströmningen av radio- och teleintresserade var större än någonsin tidigare.


Ett 15-tal försäljare fyllde parken utanför Hörby Radioförenings museum. I bakluckorna, på borden och på presenningarna, utbredda direkt på marken, kunde man hitta massor av spännande apparater till försäljning. Det fanns även möjlighet att köpa en hel del äldre litteratur, instruktionsböcker och broschyrer.


Johan och Rickard från Sveriges Radiohistoriska Förening SRF hade ställt samman en mycket fin utställning med ett 10-tal tidstypiska apparater som speglade rullbandspelarens utveckling ”Från ståltråd till kassett”. De fina objekten och den utförliga skriftliga informationen uppskattades helt klart av besökarna.

 

Auktionen som omfattade ett 30-tal objekt bjöd på flera godbitar bland annat flera äldre Radiola och Stern&Stern apparater. Dyrast blev en Philips 830A ”Strykjärnet” för 1400:-, och en Grundig grön Phonoboy för 1250:-.

 

Under hela dagen strömmade klassiska örhängen ut över parken ur den gamla högtalaranläggningen som dagen till ära dessutom hade förstärkts med ytterligare en stor hornhögtalare av klassiskt stuk.

 

Serveringen sköttes av Kulturhuset i Östra Sallerup. Det bjöds på grillat, mackor och kaffemed bröd.  Bland annat fanns den i dessa sammanhang obligatoriska Radiokakan i sortimentet. Cateringen gillades uppenbarligen av publiken då försäljarna hade fullt upp att göra under hela dagen.

 

Hörby Mellanvåg 1179 kHz sände musik under dagen och många av besökarna lämnade lyssnarrapporter till Experimenterande Svenska Radioamatörer ESR om hur mottagningen hade fungerar i bilen på väg till VeteranLjuddagen.


I klenodutställningen kunde man bland annat se en Tax-telefon med två vevar, en fullt fungerande tysk växelströmsradio från 1931 av fabrikat Seibt och en nyligen, bakom en vägg, upptäckt hemlig radiostation som enligt legenden hade använts för att rapportera om svenska kullagertransporter via sydsvenska hamnar under andra väldskriget.

 

Hörby Radioförening, SRF och ESR tackar all försäljare och besökare som bidrog till att göra 2017-års VeteranLjuddag till en i all stycken hellyckad dag!

 

Nu ser vi fram mot nästa års VeteranLjuddag som kommer att hållas den första lördagen i september 2018!


VeteranLjuddagen den 2 september 2017


Hörby Radioförening HRF arrangerar, i samarbete med Experimenterande Svenska Radioamatörer ESR och Sveriges Radiohistoriska Förening SRF, VeteranLjuddagen 2017 den 2 september mellan klockan 10.00 och15.00 i föreningens utställningslokaler i anslutning till Kulturhuset i Östra Sallerup, Hörby. www.kulturhusetosallerup.se


PROGRAM

10.00 Visning av Hörby Radioförenings utställning med bland annat material från den nerlagda Radiostationen i Hörby.  Under det gångna året har utställningen förändrats så vi bland annat nu kan visa ett utökat antal radioapparater.


SPECIALUTSTÄLLNING ”Från ståltråd till kassett”

Johan van der Levin och Rickard Wanderlöf har sammanställt en utställning som belyser bandspelarens utveckling.


KLENODUTSTÄLLNING OCH GEMYTLIG SAMVARO 

11.00 Gemytlig samvaro med möjlighet att köpa fika i Kulturhuset.  Korvgrillning i parken. Visning av medhavda och utställda ”klenoder” i utställningshallen.  Alla är välkomna att ta med och visa upp sina ”klenoder”. Det är inte nödvändigt att föranmäla deltagande med klenod men det är bra om du kontakta Johan van der Levin, SRF, i förväg för vår planering.


AUKTION

12.30 Auktion på några dubbletter från föreningens samling samt inlämnat auktionsgods. Du kan lämna in gods till försäljning fram till ca 12.15. Du har möjlighet att ange ett bevakningspris, dvs lägsta pris som objektet får säljas för. När du lämnar in godset betalar du 20:-/objekt. Denna summa återbetalas inte även om objektet skulle förbli osålt. Inga andra kostnader tillkommer.


BYTESSTUND

Under hela dagen pågår vår Bytesstund. Du som har ljudprylar, t.ex. radio, grammofon, bandspelare, telefoni, telegrafi, amatörradio och närbesläktat som du vill bli av med är välkomna att byta och sälja. Vi ordnar detta direkt från bilens baklucka. Har du mycket grejer går det givetvis bra att ställa upp ett medhavt bord. Radioklubben kommer att sälja dubbletter ur sin samling. Även i år går det att boka ”regnsäker” försäljningsyta (ca 2x1,5m) i tälten för 100:- Antalet platser är begränsat.

Det kommer att finnas el indraget till tälten.

Först till kvarn gäller. Förhandsboka redan nu till:

bengt(snabel-a)telefonstationen.com


 

PARKERING

Parkering: Endast de bilar som deltar i bytesstunden får parkera i parken bakom kulturhuset. Övriga parkerar framför kulturhuset och vid kyrkan.


RADIORÖR/ELEKTRONRÖR

Under året har föreningen erhållit ytterligare ett stort antal rör vilka nu inventerats. Det finns nu mer än 4500 rör i föreningens lager, de flesta i oöppnade förpackningar. Vi tillämpar samma pris som Radioföreningen i Göteborg. Under VeteranLjuddagen ger vi dock 20% rabatt på dessa priser.

Kolla vad du behöver. Om du skicka dina önskemål till: radioror@veteranljuddagen.se

så hamnar du först i kön och vi kan förbereda och plocka fram önskade rör. Du avgör själv om det blir affär när du ser objektet. Inget köptvång!

Dessutom finns ett stort antal rör vilka ligger osorterade med eller utan förpackning. Dessa säljs för 10:-/st utan funktionsgaranti.


 

HÖRBY MELLANVÅG

Under en 14-dagars period med början en vecka före VeteranLjuddagen kommer Hörby Mellanvåg att sända på 1179 kHz, 254 meter! Även i år har vi fått tillstånd från PTS att sända mellanvåg på Hörbys gamla frekvens. Vi kommer under dessa två veckor att sända radioprogram.


 

KOMMERSIELLA AKTÖRER

Intresserade kommersiella aktörer är välkomna! Kontaktar föreningen, se nedan.


KONTAKT

Kontakta Bengt Almqvist på: bengt(snabel-a)telefonstationen.com om du har frågor.


 

ÖVRIGT

Inga kostnader för inträde eller parkering. Ingen anmälan behövs.


 

MEDLEMSKAP OCH FRIVILLIGA BIDRAG

Gillar du VeteranLjuddagen och vill stödja klubbens verksamhet har du alltid möjlighet att bli medlem i Hörby Radioförening eller varför inte ge ett frivilligt bidrag i vår ”radiospargris” inne i utställningen. Tack på förhand!
Välkomna till en trevlig dag med många nostalgiska ljudupplevelser!


Besök även Hörby Radioförening på facebook, och på vår hemsida www.horbyradioforening.se