VeteranLjuddagen 2019

VeteranLjudagen 2019


VeteranLjuddagen 2019 blev lyckad med ca 200 besökare och stålande väder. Ett 15-tal externa försäljare samt klubbarnas egen försäljning fyllde parken utanför föreningens lokal.

En aktivitet på VeteranLjuddagen som  uppskattas är föredragen. Det begränsade utrymme vi har till förfogande fylldes till bristningsgränsen när Tomas Söderblom berättade om Hakon Brunius levnadsöden i den tele- och elektrotekniska gryningen i slutet av 1800-talet, samt då Bengt Almqvistberättade om tidiga rundradiosändare i Sverige och speciellt historien om Göteborgs 10 kW mellanvågssändare från 1928. Just den nyligen utställda Göteborgssändaren väckte stort intresse bland besökarna. Särskilt möjligheten att kunna gå runt sändaren och studera tekniken från alla håll uppskattades av besökarna.
 
Auktionen på dubbletter i föreningens samlingar samt på inlämnat gods inbringade ett välkommet tillskott till föreningens kassa. Bland auktionsgodset fans till exempel en Radiola M30 och en Luxor Z som båda gick för ca 450:- stycket.

Kulturföreningen i Östra Sallerup såg till att det var väl försörjt med mat, dryck, kaffe och radiokaka, allt till humana priser. Kul var också att Medföljarprogrammet, där den närliggande renässansparken från mitten av 1600-talet visades av tidstypiskt klädd guide, lockade ett 10-tal deltagare.

VeteranLjuddagen arrageras alltid den första lördagen i september, 2020 blir det således den 5 september.

VeteranLjuddagen den 7:e september 2019


Hörby Radioförening HRF arrangerar, i samarbete med Experimenterande Svenska Radioamatörer, ESR och Sveriges Radiohistoriska Förening SRF, VeteranLjuddagen 2019 den 7:e september mellan klockan 10.00 och15.00 i föreningens utställningslokaler och i parken i anslutning till Kulturhuset i Östra Sallerups, Hörby. Vägbeskrivning på Hörby Radioförenings hemsida.


10.00 Dagens program startar

Visning av Hörby Radioförenings utställning med bland annat material från den nerlagda Radiostationen i Hörby. 

Nytt för i år är bland annat den stora mellanvågssändaren från 1928, samma typ av sändare som fanns installerad i Hörbys första radiostation i Karlsfält.


10.00 Bytesstund/loppis startar!

Inlämning av gods till slagauktion och anbudsauktion börjar.


10.30 Teknisk guidning

Guidning i utställningen av personal från Radiostationen. Under tidigare år har det funnits önskemål om en fast tid för en fördjupad visning/guidning kring föremål från radiostationen. Vi hoppas kunna genomföra detta även i år.


10.00–12.00 Anbudsauktion på eget och inlämnat gods pågår.

Tillsammans med varje utbjudet föremål kommer att finnas en lista där man skriver namn och vad man bjuder. Listan kan sedan fyllas på av nya spekulanter med ett högre bud. Man får gärna bjuda flera gånger. Prick kl 12.00 avslutas auktionen.


11.00 LADIES PROGRAM

Guidad visning av den unika 1600-talsparken av guide i tidstypiska kläder. Parken ligger i nära anslutning till Kulturhuset och Östra Sallerups kyrka. Se www.karlxistenar.se 


Passa också på att besök Hantverksboden inne i Kulturhuset www.kulturhusetosallerup.se


11.00 KLENODUTSTÄLLNING OCH GEMYTLIG SAMVARO 

Gemytlig samvaro med möjlighet att köpa fika.  Korvgrillning i parken. Visning av medhavda och utställda ”klenoder” i utställningshallen.


12.30 AUKTION

Auktion på några dubbletter från föreningens samling samt på inlämnat auktionsgods.  Du kan lämna in gods till försäljning fram till ca 12.15. Du har möjlighet att ange ett bevakningspris, dvs lägsta pris som objektet får säljas för. När du lämnar in godset betalar du 20:-/objekt. Denna summa återbetalas inte även om objektet skulle förbli osålt. Inga andra kostnader tillkommer.

13.00 FÖREDRAG (cirkatid, efter auktionens slut)

 ”Hakon Brunius, en svensk teknikhistorisk pionjär” Tomas Söderblom, Lund
 ”Tidiga rundradiosändare i Sverige” Bengt Almqvist, Hörby


BYTESSTUND

Under hela dagen pågår vår Bytesstund. Du som har ljudprylar, t.ex. radio, grammofon, bandspelare, telefoni, telegrafi, amatörradio och närbesläktat som du vill bli av med är välkomna att byta och sälja. Vi ordnar detta direkt från bilens baklucka. Har du mycket grejer går det givetvis bra att ställa upp ett medhavt bord. Radioklubben kommer att sälja dubbletter ur sin samling. Även i år går det att boka ”regnsäker” försäljningsyta (ca 2x1,5m) i tälten för 100:- Antalet platser är begränsat.

Det kommer att finnas el (240 volt) indraget till tälten. Först till kvarn gäller. Förhandsboka bord redan nu till bengt(snabel-a)telefonstationen.com


PARKERING

Parkering: Endast de bilar som deltar i bytesstunden får parkera i parken bakom kulturhuset. Övriga parkerar framför kulturhuset och vid kyrkan.


RADIORÖR/ELEKTRONRÖR

Under året har föreningen erhållit ytterligare ett stort antal rör vilka nu inventerats. Det finns nu mer än 5000 rör i föreningens lager, de flesta i oöppnade förpackningar. Vi tillämpar samma pris som Radioföreningen i Göteborg. Under VeteranLjuddagen ger vi dock 20% rabatt på dessa priser. Kolla vad du behöver. Om du skicka dina önskemål till radioror@veteranljuddagen.se så hamnar du först i kön och vi kan förbereda och plocka fram önskade rör. Du avgör själv om det blir affär när du ser objektet. Inget köptvång!

Dessutom finns ett stort antal rör vilka ligger osorterade med eller utan förpackning. Dessa säljs för 10:-/st utan funktionsgaranti.


HÖRBY MELLANVÅG

Under en 14-dagars period med början en vecka före VeteranLjuddagen kommer Hörby Mellanvåg att sända på 1179 kHz, 254 meter! Även i år har vi fått tillstånd från PTS att sända mellanvåg på Hörbys gamla frekvens.

 

KOMMERSIELLA AKTÖRER

Intresserade kommersiella aktörer är välkomna! Kontaktar föreningen, se nedan.


KONTAKT

Kontakta Bengt Almqvist på: bengt(snabel-a)telefonstationen.com om du har frågor.


ÖVRIGT

Inga kostnader för inträde eller parkering. Ingen anmälan behövs.

MEDLEMSKAP OCH FRIVILLIGA BIDRAG

Gillar du VeteranLjuddagen och vill stödja föreningens verksamhet har du alltid möjlighet att bli medlem i Hörby Radioförening eller varför inte ge ett frivilligt bidrag i vår ”radiospargris” vid entrén till utställningen. Tack på förhand!


Välkomna till en trevlig dag med många nostalgiska ljudupplevelser!


Besök även Hörby Radioförening på facebook, och på vår hemsida www.horbyradioforening.se