Rapport från Veteranljuddagen 2015

Rapport från VeteranLjuddagen den 5 september 2015 i Östra Sallerup, Hörby


VeteranLjuddagen 2015 blev ett välbesökt arrangemang. Över 100 besökare från Sverige och Danmark kom till Östra Sallerup trots det nyckfulla vädret med tidvis kraftiga regnskurar. Inget väder i världen kan tydligen skrämma bort de verkliga entusiasterna! VeteranLjuddagen arrangeras av Hörby Radioförening i samarbete ESR, Experimenterande Svenska Radioamatörer, och SRF, Sveriges Radiohistoriska Förening, och är en årlig aktivitet under första lördagen i september.

Programmet i år omfattade visning av Hörby Radioförenings utställning, bland annat med utrustning från den nu nerlagda kortvågsstationen i Hörby, klenodutställning, lotteri, auktion, bakluckeloppis och en skärmutställning med Radio Syd-löpsedlar.

Radiostationen ”Hörby Mellanvåg 1179” var igång och sände under hela Veteranljudagen gamla godingar blandat med information om den gamla radiostationen i Hörby. Man fick också höra teknisk information om dagens sändare och önskemål om lyssnarrapporter. PTS hade beviljat tillstånd till sändning på frekvensen 1179 kHz/254 meter, vilken är Hörbys och Sölvesborgs mellanvågsändares gamla frekvens och således också den frekvens som Radio Sweden använde för sina mellanvågssändningar till Europa. Vår mellanvågssändare var igång ett par dagar före, under VeteranLjuddagen och ett par dagar efter arrangemanget. Den utstrålade effekten blev ca 5 watt från en 15 meter hög vertikalantenn som var placerad på en inäga strax intill Radioföreningens utställning. Sändaren som har byggts av ESR, med Bengt Falkenberg SM7EQL som projektledare, fungerade utmärkt, vilket vi fick många bevis för genom det 40-tal lyssnarrapporter vi fick från Skåne, Blekinge, Småland och Danmark. Intressant var också att sändaren hördes på morgonen den 6 september kl. 06.03 GMT så långt norrut som i Fredriksfors i Delsbo av en DX-lyssnare med en 800 meter lång antenn!

På ”klenodbordet” inne i utställningshallen visades bland annat gamla radioapparater, en udda typ av trådspelare och en 45 kg tung tysk ubåtsradiomottagare. Det äldsta objektet på klenodbordet var en fungerande radioapparaten som visades av Anders Widell. Det var en ”Atwater Kent model 4” från 1923. Apparaten Anders hade med sig var sammansatt av fungerande originaldelar och följde exakt beskrivningen till byggsatsen för modell 3975. Modell 3975 var en av de allra tidigaste Atwater Kent modellerna. Avstämningen skedde med en s.k. variocoupler, därefter följde ett detektorrör i en "tube island" , sedan återkoppling via en variometer och slutligen en tvårörs "tube island" med audioförstärkning. Rören var lysande "rainbow" 201A från 1923. Högtalaren var även den amerikansk, en Standard Metal Mfg tratthögtalare. Med viss svårighet (handkapacitet) ställde Anders in Hörbysändaren på 1179 kHz och man kunde tydligt höra programmet, dock med viss distorsion som nog får tillskrivas den gamla trattens skrällande plåtljud. Fantastiskt att få lyssna på AM med drygt 90 år gammal radioteknik!

Bakluckeloppisen hade samlat ett 15-tal försäljare som efter bästa förmåga försökte skyla sina objekt från regnskurarna med tält och presenningar. Det usla vädret gjorde att försäljarna hade svårt att exponera alla sina objekt på ett bra sätt vilket nog hämmade försäljningen en del. Det var en salig blandning av gamla radioapparater, amatörradioprylar och telefoner som bjöds ut och flera bra affärer blev det trots allt, det förstod man när man såg någon bära bort en udda pryl med ett stort leende på läpparna.

I en skärmutställning visade Göran Carlsson löpsedlar från 1961 till 1966 alla med Radio Syd som huvudnyhet. Det var under dessa år som Piratdrottningen Britt Wadner sände FM-radio från Cheeta och Cheeta ll i Öresund. För mig som var i de övre tonåren och bodde i Lund under denna tid och ständigt lyssnade på Radio Syd, var det många minnen som väcktes till liv när jag såg alla dessa löpsedlar. Tack Göran för den nostalgitrippen!

Det var också stort intresse för auktionen med gods både från klubben och inlämnat dito. Totalt handlade det om ett 20-tal rop. Dyraste objektet blev en Philip så kallad ”mutterradio” som klubbades för 1700 kr. En liten Protona P55 trådspelare såldes för 500:-.  En Drake 8 receiver med bevakningspris på 2500:- liksom en Radiola M21 med ett bevakningspris på 1500:- förblev osålda. Trots att det fanns möjlighet att sätta ett bevakningspris blev det mesta dock sålt. Auktionsförrättaren svingade denna dag inte en klassisk klubba utan hade tagit en gammal bakelittelefonlur till hjälp för att fastslå priset!

Det var även väl ordnat med kosthållet. I trädgården sålde Agneta och Lennart god nygrillad viltkorv som serverades med bröd eller potatissallad. Dessutom kunde man köpa fika med bland annat den klassiska Radiokakan! 

Mer information och bilder från VeteranLjuddagen finns bland annat på Hörby Radioförenings facebook-sida, på SRF:s forum, på ESR:s hemsida och på www.veteranljuddagen.se

För alla er som besökte VeteranLjuddagen och alla Er som inte hade möjlighet att komma i år föreslår jag att ni redan nu bokar in första lördagen i september 2016 då det planeras för en ny VeteranLjuddag!